Great Books School

The Great Books School eindigt derde reeks met openbare avond op 15 november (20.00 uur) over Joseph Roths ‘Radetzkymars’

Na Thomas Mann en Fjodor Dostojevski lezen we dit najaar een boek van een Oekraïener – althans, van een ‘Habsburger’: de Joods-Oostenrijkse schrijver Joseph Roth. Hij werd geboren in 1894 nabij Lviv. In 1932 zag zijn belangrijkste boek ‘Radetzkymars’ het licht, een boek over de ondergang en het verlies van een vertrouwde wereld, het Habsburgse rijk. Een wat onbekendere titel wellicht, maar een echte ‘klassieker’ en kroniek van een bepalende wending in de Europese geschiedenis.

Het boek past daarom goed in de doelstelling van de Great Books School om de klassieke boeken van de westerse cultuur zélf te lezen – boeken die inmiddels onderdeel zijn van ons cultureel vocabulaire, maar vaak niet (meer) gelezen worden.

In navolging van de liberal arts opleiding ‘The Great Books Program’ die op meer dan 90 Amerikaanse universiteiten wordt aangeboden en waarin studenten in drie jaar tijd 100 ‘great books’ uit de (westerse) wereldgeschiedenis lezen, wil de Nederlandse Great Books School in een aantal avonden een ‘belangrijk boek’ met elkaar lezen. Voor elke avond moet een gedeelte van het boek vantevoren worden gelezen (ca. 150 pagina’s deze keer). Op de avond zelf zal er een aantal bladzijden uit dat gedeelte worden gekozen voor close reading, onder leiding van een gespreksleider (geen expert). Het devies is om eerst zelf de tekst te lezen en met elkaar over de betekenis ervan te discussiëren. Op de laatste avond zal dan een deskundige worden uitgenodigd om in te gaan op de vragen die we in de voorafgaande avonden verzameld hebben. Voor de kosten van deze deskundige en de koffie/thee/wijn en verwarming van de kerk vragen wij deelnemers om een bijdrage van 20 Euro voor 4 avonden.

Het boek wordt in principe in Nederlandse vertaling gelezen maar we houden het Duitse origineel bij de hand, ter raadpleging. De bijeenkomsten zijn open voor iedereen en er is een maximum van 25 deelnemers. Het is de bedoeling dat de deelnemers in principe alle avonden volgen.

De bijeenkomsten worden georganiseerd door en in de protestantse Duinzichtkerk, maar hebben géén kerkelijke inslag – behalve dan wellicht het protestantse motto ‘terug naar de bronnen’ (ad fontes). Zoals in de 16e eeuw Maarten Luther de mensen aanzette om zélf de bijbelteksten te gaan lezen, zo willen wij eenieder die maar wil uitnodigen om zelf de ‘klassiekers’ van de westerse cultuur te (her)lezen.

Dit najaar lezen we dus ‘Radetzkymars’ van Joseph Roth in de vertaling van Els Snick (2020, Uitgeverij Van Oorschot). De data zijn:

  • Di 4 oktober om 20.00 uur
  • Di 18 oktober
  • Di 1 november
  • Di 15 november – avond met vertaalster Els Snick: toegankelijk voor alle belangstellenden, ook niet-deelnemers

Voor opgave en meer informatie: elbersmirjam@gmail.com

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close